Er zijn meerdere soorten sjablonen te gebruiken voor het glasetsen maar ze moeten altijd flexibel en zelfklevend zijn. Er zijn sjablonen voor eenmalig gebruik en herbruikbare sjablonen. Je kunt niet zeggen dat het ene sjabloon beter is dan de ander. Het is belangrijk jezelf af te vragen waar je het etsen wil gaan toepassen en in welke stijl. Wil je een grote afbeelding etsen of juist heel fijn. Wil je eenmalig een uniek project maken voor een bruiloft, dan zijn de afbeeldingen belangrijk en niet of ze herbruikbaar zijn b.v. Dat zijn eigenlijk de belangrijkste verschillen.

Herbruikbare sjablonen flexibel kunststof
De herbruikbare sjablonen zijn van een flexibel, stevig kunststof materiaal. (bruine, paarse en groene sjablonen) Aan de achterzijde zit een kleeflaag die een goede hechting op glas heeft. Deze sjablonen zijn 15-30 keer te gebruiken. Het is belangrijk om de sjablonen na het afspoelen eerst droog te maken alvorens ze te verwijderen van het glas. Zo blijft de lijmlaag het langste goed.

Herbruikbare sjablonen Silkscreens
De silkscreens zijn van een soepele maar stevige synthetische stof gemaakt en het te etsen onderwerp heeft een zijde/gaas structuur.  Deze hebben een lichte kleeflaag maar vooraleen statisch effect. Het is daarom belangrijk dat je deze altijd plaatst op een vlakke ondergrond en ervoor zorgt dat het sjabloon vanuit het midden goed aangewreven wordt en niet verschuift. Voor bolle voorwerpen zijn deze sjablonen minder geschikt. Deze sjablonen zijn ongeveer 10 keer te gebruiken. Je kunt de sjablonen soms beter vastzetten rondom met schilderstape. Ze geven een zeer mooi en fijn effect. Als de sjablonen niet voldoende meer hechten voor glasets, kun je ze nog wel gebruiken voor verf.

Eenmalig te gebruiken sjablonen
De blauwe sjablonen zijn voor eenmalig gebruik, fijner van structuur en werken volgens een simpel afwrijfprincipe. Haal het beschermlaagje aan de onderkant weg, en wrijf het sjabloon met een houten wasknijper op het glasoppervlak,  De afbeeldingen zijn vaak veel fijner en dunner dan die van de herbruikbare sjablonen en geven daarom een prachtig effect. De zwarte- en flexsjablonen zijn ook geschikt voor eenmalig gebruik. Deze hebben een zeer goede kleeflaag en de afbeelding zijn vaak wat grover.

Starform stickers
Deze zijn in principe ook voor eenmalig gebruik maar sommige afbeeldingen kun je echter vaker gebruiken.  Je kunt de sticker dan na gebruik en afdrogen voorzichtig op een transparante multomapsheet. 
Bij een aantal afbeeldingen moet je ook iets buiten de afbeelding tekenen met je penseel. Kijk goed naar de afbeelding wat je etst en wat de stickers is. Het is een zeer voordelige manier om mee te etsen maar vereist wat meer oplettendheid.

          glasetsen       glaasetsenglasetsen    glasetsen

© 2011 - 2024 more is more | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel